Lite tips till uppfödaren

Som uppfödare sedan tio år har jag lärt mig ett och annat av vänner, kollegor och köpare. Denna artikel innehåller mina tre absolut bästa råd för dig som har tankar på att bli uppfödare. Tipsen passar även för dig som är intresserad av att skaffa katt.

Om kattungarnas behov

Lite tips till uppfödarenEn sak som många uppfödare missar, och även de som köper, är att kattungar är väldigt känsliga små individer. Precis som med ett nyfött barn så finns det extremt stora behov av värme, mat, kärlek, uppmärksamhet, och en känsla av trygghet. Ibland kan uppfödare lockas att sälja av kattungarna innan 12 veckor har gått, eftersom att de slipper alla kostnader för katten. Kom dock ihåg att en kattunge som lämnar sin mamma innan 12 veckor har gått löper stor risk att bli traumatiserad och skadad både psykiskt och fysiskt. Detta kan ta sig uttryck på många olika sätt, allt från att kattungen inte lär sig att använda lådan ordentligt, till att den skakar och piper, eller inte vill äta ordentligt. Jag kan inte förtydliga detta tillräckligt. 12 veckor är så lång tid kattungen behöver med sin mamma för att kunna bli en frisk och stabil och glad katt när den växer upp.

Tänk på att det kostar

När du ska börja föda upp katter (eller skaffa katt för den delen), måste du veta vad du ger dig in på. Katterna ska ha mat, en kattlåda med sand och skopor, leksaker, borstar till pälsen, en sovplats och ställen att vara på ifred när de behöver. Kattungar behöver dessutom specialmat, och behöver vara ifred med sin mamma den första tiden. Om ni är en bullrig familj med till exempel barn, hund eller andra katter, är det av största vikt att den nyblivna kattmamman får vara ifred i ett eget rum där det är tyst och ostört medan hon tar hand om sina små. Utöver allt detta är det en hel rad olika kostnader per katt hos veterinären den första tiden, så som vaccineringar, avmaskningar och så vidare. En hel del pengar och space helt enkelt.

Se till att du har tid

Att föda upp katter kräver koll på branschen, koll på rasen du föder upp, att du skaffar dig ett nätverk av kontakter till andra uppfödare. Under den första tiden då en ny kull har fötts är det väldigt mycket fram och tillbaka mellan veterinären, hemmet, djur- och mataffären. Se till att du har en sysselsättning som går att kombinera med detta.