Hur läser man en stamtavla?

Att kunna läsa av en stamtavla är en konst i sig, och då det kan tyckas krångligt med alla siffror, bokstäver och konstiga namn i en viss ordning, är det tyvärr många som hoppar över detta och istället bara frågar sin uppfödare. Dock är det viktigt att kunna dechiffrera en stamtavla innan du köper katten, därför att du kan få reda på så himla mycket gömd information bara genom att läsa den. I den här artikeln visar jag dig hur du lättast läser av en stamtavla, och varför det är så bra att kunna.

Stamtavlan avslöjar kattens historia

Stamtavlan gör mer än att visa kattens namn vid födseln: den kan lära dig mycket om dess förfäder och aveln som lett fram till just din katt. Aveln ligger till grund för så väl utseende som temperament och eventuella sjukdomar. Därför är det viktigt att du läser stamtavlan noga. Den kan nämligen vittna om att din katt bär på anlag till en viss sjukdom, eller ett karaktärsdrag som inte passar dig som ägare. Till exempel kan stamtavlan visa att din katt har stort behov av lugn och ro, utöver de karaktärsdrag som generellt följer med rasen. Om du då planerar att ta med katten hem till ett hus med fyra barn under 10 år, eller många andra katter, kan det uppstå en krock som gör att katten inte trivs. Stamtavlan är speciellt viktig då du föder upp, eftersom att den visar vilka katter som korsats tidigare, och ger dig alltså den informationen du behöver för att inte råka korsa katten med en nära släkting till den så att inavel uppstår.

Hur läser man en stamtavla?

Var finns stamtavlan?

Stamtavlan ska du få med dig när du köper din katt, den ska också finnas att titta på innan köpet så att du ska kunna leta upp kattens förfäder. Detta kan din uppfödare tillhandahålla. Oftast så står stamtavlan i annonsen där du först ser katten som är till försäljning. Stamtavlan kan du sedan använda för att söka reda på din katt och dess släktingar i Sveraks databas för märkta katter.

Hur du läser av en stamtavla

Varje ras har en kod. Norsk skogskatt, till exempel, har NFO. Detta garanterat att katten är renrasig. Om det står XSH eller XLH så är atten en blandras, där XSH står för korthårig och XLH står för långhårig. I Sveraks register och i PawPeds hittar du även information om vilken inavelsgrad katten har.