Rasen Norsk Skogskatt

Norsk skogskatt är en kattras som är väldigt vanlig i Sverige och i övriga nordiska länder, och har legat på topplistan över mest populära raskatter under en längre tid. Den här artikeln kommer att handla lite om vad som kännetecknar rasen, både i temperament och utseende, samt vad du ska tänka på om du har eller planerar att skaffa en norsk skogskatt. Rasen har varit inskriven och godkänd av både FIFe (Fédération International Féline) och SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund) sedan år 1978, men har funnits i Norge där den agerat huskatt sedan början av 1900-talet.

Rasen Norsk Skogskatt

Utseende för norsk skogskatt

Den norska skogskatten är inte vild, som namnet antyder, men härstammar faktiskt från vilda raser och är lite lik ett lodjur i sin uppsyn: tofsiga öron, polisonger och skarpa – oftast gula – ögon. Rasen kommer ursprungligen från Norge och räknas till gruppen för semilånghåriga raskatter. Deras päls är mycket tät, vattenavvisande och varm, då rasen är anpassad för nordiskt klimat. Inte konstigt att denna vackra varelse är utsedd till Norges nationalras av katter. Den norska skogskatten är oftast ganska stor, jämfört med vanliga katter och vissa andra semilånghåriga katter. Den har en lite högre mankhöjd, lite större ansikte, och med den långa pälsen blir intrycket av den ännu större. Tofsarna på öronen och den burriga svansen är också vanliga kännetecken, liksom det trekantiga ansiktet. Pälsen är i flera lager med underull vilket gör att katten inte fryser när den är ute och jagar möss, men trots att den är så tjock är pälsen relativt lätt att sköta, vilket har hjälp rasen att bli så populär i svenska hushåll. Pälsen kan vara mönstrad eller enfärgad, ofta i mönstren tigre eller tabby och ofta med vita inslag. Pälsen kan dock inte ha färgerna siam, lila eller choklad.

Rasen Norsk Skogskatt

Temperament

Den norska skogskatten är väldigt social, och räknas till en av de mer familjära och barnvänliga raserna. Den blir sällan aggressiv (även om den är väldigt livlig och lekfull), men är intelligent och nyfiken, och vill gärna vara med där det händer saker.

Att tänka på när du har en norsk skogskatt

Det bästa är att ha en norsk skogskatt som utekatt, då den fullkomligt älskar att vara ute och jaga, krypa och klättra som sina förfäder i de norska skogarna, men om man ändå ska ha den inne är det bäst att ha någon form av kattgym, saker som katten kan klättra i och platser för avskildhet.